wtorek, 15 listopada 2016

Schabowy + pytt i panne

Pytt w patelni, czyli tu gdzie ma być :)

Przed Wami pierwszy wpis z serii kulinarnych kompromisów. Będzie to schabowy z ziemniakami pokrojonymi w kostkę razem z cebulką i boczkiem. Danie jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Inspiracją do tej potrawy są polskie tradycje żywieniowe, norweskie znalezisko marketowe oraz niewygórowana cena.

Pierwszy krok to zrobienie kotletów schabowych. Zrobicie je z mięsa, które nazywa się svinekoteletter albo też sommerkoteletter - jest to schab z kością. 


Kolejnym krokiem jest wyjęcie z zamrażarki "pytt i panne". Tak jak napisałam, są to gotowe zamrożone ziemniaki pokrojone w kostkę, cebulka i boczek. Podsmażamy zwyczajnie na patelni na oleju. Pytt kosztuje około 30 - 40 koron i jest to duża kilogramowa paczka, która starczy dwóm osobom na jakieś dwa obiady. Kilo mięsa wieprzowego z kością kosztuje około 50 koron. Wychodzi więc na to, że jeśli macie w domu jajka, sól, pieprz i bułkę tartą, to cena za dwa obiady wyniesie mniej niż sto koron. Do tego pasują ogórki ze słoika, które też nie są drogie, my jednak rzadko się na nie  decydujemy, ponieważ potrawa jest już sama w sobie bardzo duża i sycąca.

Tak wygląda efekt końcowy. Lubimy także z karkówką ;)



Z kotletami schabowymi



Z karkówką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz