wtorek, 20 czerwca 2017

Zupa rybna po bergeńsku



Robiłam tyle razy, a nigdy nie pomyślałam o tym, żeby opisać to na blogu! Najpierw były uprzedzenia w stosunku do samej zupy rybnej. Bo przecież zupa z ryby nie może być smaczna, gdzieś jako dziecko to usłyszałam i zawsze tak uważałam. Do tego doszły jeszcze składniki na torebce z przyprawami do zupy: napisali, że zupę robi się na mleku. Na mleku? No właśnie ....




Ale ciekawość przeważyła i od kiedy zrobiliśmy tą zupę pierwszy raz (a będzie to już z rok temu, jak nie więcej), jest to nasza ulubiona zupa. Wystarczy kupić torebkę z zupą bergeńską (są też zupy z innych regionów Norwegii, najczęściej widuję z Lofotów). Wsypuje się zawartość torebki do mleka, miesza i podgrzewa. Uważajcie na jednostki! W Norwegii wszystkie wymagane zawartości płynów w przepisach podawane są w decylitrach, a nie w mililitrach. Podgrzana mieszanka pachnie mniej więcej jak krem z wegetą. My dodajemy jeszcze pokrojoną w krążki marchewkę i gotujemy aż zmięknie. Do zagotowanej zupy dodaje się pokrojoną w kostkę rybę z gatunku dorszowatych oraz krewetki. Do smaku doprawia się sokiem z cytryny oraz posypuje szczypiorkiem, podaje się z pieczywem. Dziwne, nie? Na torebce napisane jest, że aby smak był bardziej wyrazisty, warto zamiast mleka dodać śmietanki z kartonu (ale nie takiej 30% ;-) ). Przywieźliśmy torebkę do Polski i chcieliśmy razu pewnego zrobić rodzicom kulinarną niespodziankę, Mimo iż w Norwegii zawsze ta zupa nam wychodzi, w Polsce nie wyszła. Nie wiem, czy śmietanka była inna ale zupa nam się "zważyła", tzn. na wierzchu pojawiły się takie białe grudki o wyglądzie sera. Od tego czasu serwujemy tą zupę tylko w Norwegii. Moi rodzice ją uwielbiają :)

5 komentarzy:

  1. Mniam! Też nigdy nie sądziłam ze rybna zupa może być taka smaczna!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogólnie zupa rybna jest bardzo fajnym daniem i jestem przekonana, że także za jakiś czas muszą ją ugotować. Na ten moment zachwycam się przepisami z https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdyż wiem jak bardzo smaczny jest łosoś i można go przyrządzić na wiele sposobów.

    OdpowiedzUsuń